Ce este autismul?

Autism este termenul general folosit pentru un grup de tulburari complexe ale dezvoltarii creierului. Aceste tulburari sunt caracterizate, in grade diferite, de dificultati in interactiunile sociale, in comunicarea verbala si non-verbala si de comportamentee repetitive. Incepand cu mai 2013, conform manualului de diagnostic psihiatric DSM-5, toate afectiunile specifice autismului au fost unite sub denumirea de tulburari de spectru autist, TSA. Inainte, acestea erau recunoscute ca sub-tipuri diferite, incluzand tulburare autista, tulburare dezintegrativa a copilariei, tulburare de dezvoltare pervaziva si sindrom Aperger.
Tulburarea de spectru autist poate fi asociata cu deficienta intelectuala, dificultati in coordonarea motrica, deficit de atentie si probleme de sanatate fizica, cum ar fi perturbari ale somnului si gastrointestinale. Unele persoane cu TSA exceleaza in abilitati vizuale, muzicale, matematice sau artistice.
Autismul pare sa-si aiba originea in dezvoltarea foarte timpurie a creierului. Cu toate acestea, cele mai evidente semne si simptome ale autismului tind sa apra intre varsta de 2 si 3 ani.

Ce cauzeaza autismul?

Nu cu mult timp in urma, raspunsul la aceasta intrebare ar fi fost „habar nu avem”.Cercetarile aduc astazi o serie de raspunsuri. In primul rand, acum stim ca nu exista o singura cauza care poate provoaca autism, asa cum nu exista un singur tip de autism. In ultimi ani, oamenii de stiinta au identificat un numar de schimbari rare ale genelor, respectiv mutatii, care sunt asociate cu autismul. Un numar mic al acestor pot fi suficiente pentru declansarea autismului, fara sa mai fie nevoie de contributia altor factori. Cu toate acestea, cele mai multe cazuri de autism par a fi cauzete de o combinatie intre genele cu risc de autism si factori ce influenteaza dezvoltarea timpurie a creierului.
In prezenta unei predispozitii genetice de autism, riscul producerii tulburarii este crescut si de un numar de factori non-genetici, de mediu. Cele mai clare dovezi ale unor astfel de factori de risc implica evenimente din timpul sarcinii si din momentul nasterii. Acestea includ: varsta inaintata a parintilor in momentul conceptiei, diverse boli prezente la mama, ce pot afecta cursul sarcinii (diabet, probleme de tiroida, infectie cu streptococ de tip B, rubeola etc.), anumite dificultati la nastere, in special cele care implica perioade de deprivare de oxigen la creierul nou-nascutului.
Un numar din ce in ce mai mare de cercetari sugereaza faptul ca o femeie poate sa reduca riscul de a avea un copil cu autism daca adopta o dieta cu alimente bogate in acid folic si/sau consuma vitamine ce contin acid folic, in lunile de dinainte si dupa conceptie. De asemenea, din ce in ce mai des, cercetatorii acorda o atentie sporita rolului sistemului imunitar.

Care sunt principalele semne ale autismului?

Atributul principal al TSA este interactiunea sociala deficienta. Inca de la cea mai frageda varsta, un copil cu TSA poate sa nu raspunda in niciun fel persoanelor din jur, sau sa-si concentreze intreaga atentie asupra unui obiect pe o perioada mare de timp, excluzandu-i pe cei din jur. Pe de alta parte, un copil cu TSA poate parea sa aiba o dezvoltare normala in prima parte, dupa care sa intre intr-un regres si sa devina indiferent la angajamentele sociale.
Copii cu TSA pot sa fie neresponsivi la propriile nume si adesea evita contactul ochi in ochi cu alte persoane. Au dificultati in a interpreta ce gandesc sau simt ceilalti, deoarece nu au abilitatea de a intelege semnale sociale, precum tonul vocii sau expresiile faciale, si nu urmaresc fetele celorlalti pentru indicii in legatura cu comportamentul corespunzator.
Multi copii cu TSA au comportamente motrice repetitive, precum leganari sau rasuciri, sau in comportamente auto-abuzive, cum ar fi muscaturile sau lovirea capului. Incep sa vorbeasca mai tarziu decat ceilalti copii si adesea se fac referire la propria persoana folosind propriul nume in loc de pronumele personal „Eu”.

Ce inseamna sa fi „in spectru”?

Fiecare individ cu autism este unic. Multe dintre persoanele care se afla in spectrul de autism au exceptionale abilitati vizuale, muzicale, academice. Aproximativ 40% au abilitati intelectuale normale sua peste medie. Multe persoane cu autism se mandresc, pe buna dreptate, cu abilitatile exceptionale si modul „atipic” in care vad lumea. Alte persoane cu autism, insa, au dizabilitati semnificative ce ii impiedica sa duca o viata independenta. Aproximativ 25% din persoanele cu TSA nu pot comunica nonverbal, insa pot invata sa comunice pe alte cai.

autism