Ce este Analiza Comportamentala Aplicata – terapie ABA?

Teoriile analizei comportamentale se axeaza pe principiile care explica modul in care are loc procesul de invatare. Intarirea pozitiva este un exmplu de astflet de principiu. Atunci cand comportamentul este urmat de o forma de recompensa, sansele sunt ca acesta sa fie repetat. De-a lungul a peste 5 decenii de cercetare, domeniul analizei comportamentale a dezvoltat nenumarate tehnici de inmultire a numarului comportamentelor folositoare si de reducere a celor care pot dauna procesului de invatare.

Analiza Comportamentala Aplicata – terapie ABA – pune in aplicare aceste tehnici si principii in scopul de a aduce schimbari semnificative pozitive in comportamentul copiilor diagnosticati cu o Tulburare de Spectru Autist.

Tehnicile terapiei ABA pot fi aplicate atat intr-un cadru structurat, cum este scoala, cat si in situatii de zi-cu-zi, cum sunt interactiunile familiale si sociale. Sesiunile de terapie ABA sunt sustinute unu-la-unu, terapeut-client, dar si in sesiuni de grup.

In ce masura terapia ABA este folositoare unei persoane cu autism?

In prezent, terapia ABA este recunoscuta la nivel mondial ca o forma sigura si eficienta de tratament pentru autism. In ultimul deceniu, din ce in ce mai multa lume apeleaza la aceasta forma de tratament, cu scopul de a ajuta persoanele cu autism sa duca o viata fericita si productiva. Principiile si tehnicile ABA ajuta la dezvoltarea unui spectru larg de abilitati, de la cele de baza, cum ar fi privitul, ascultatul, imitatul, pana cele mai complexe, cum sunt cititul, conversatia si intelegerea perspectivei altei persoane.

Un numar semnificativ de studii demonstreaza ca tehnicile terapiei ABA produc imbunatatiri in comunicare, relatii sociale, joaca, ingrijire proprie, invatare si munca. Studiile au fost efectuate pe grupuri de varsta variind de la prescolari pana la adulti, rezultatele aratand ca pentru toate grupurile de varsta terapia ABA a crescut nivelul participarii persoanei cu autism in activitatile familiale si sociale.

Ce implica sesiunile de terapie ABA?

Interventiile eficiente de terapie ABA sunt cele adaptate la cerintele, abilitatile si interesele personale ale fiecarui individ in parte, astfel ca programul de terapie ABA va arata diferit de la persoana la persoana. Cu toate acestea, programele de terapie ABA de calitate trebuie sa aiba urmatoarele elemente in comun:

Planificarea si evaluarea:

      – Stabilirea obiectivelor tratamentului va rezulta din evaluarea detaliata a competentelor si intereselor personale, si poate include obiective pentru familie

     – Obiectivele tratamentului si, mai apoi, indrumarile utilizate in timpul terapiei sunt implementate corespunzator, in asa fel incat sa acopere o gama larga de competente si abilitati, precum comunicarea, sociabilitatea, ingrijirea personala, joaca si relaxarea, dezvoltarea motorie si invatarea.

     – Obiectivele trebuie sa puna accentul pe dezvoltarea acelor abilitati care vor ajuta persoana cu autism sa devina cat mai independenta

     – Planul de indrumari trebuie sa imparta competentele/abilitatile stabilite spre a fi dobandite (prin obiectivele terapiei) in pasi ce pot fi usor de invatat, progresiv, de la simplii la complecsi

     – Obiectivele terapiei trebuie reeavluate continuu pe parcursul terapiei si reajustate daca este cazul

     – Terapeutul ABA se intalneste in mod regulat cu familia pentru a planifica in avans, a analiza progresul si a face ajustari cand este necesar

Tehnicile terapiei ABA:

     – Procedurile aplicate in cadrul terapiei pot fi initiate de terapeut sau de persoana cu autism

     – Parintii sunt tinuti la curent cu tehnicile folosite, pentru a le pune in aplicare, in continuare, acasa, pe tot parcursul zilei

     – Orarul zilnic este structurat in asa fel incat sa asigure cat mai multe oportunitati, planificate sau aparute in mod natural, de a achizitiona si exersa abilitati si competente, atat in mediul structurat, cat si cel nestructurat

     – Persoana aflata in terapie trebuie sa primeasca cat mai multe intariri pozitive pentru abilitatile puse in practica si comportamentele sociale potrivite.

     – Persoana afla in terapie nu primeste nici un fel de intarire pentru comportamente nedorite

Ce progres se poate realiza prin terapia ABA?

O interventie prin terapie ABA poate sa ajute persoana cu autism sa realizeze progrese semnificative intr-o gama larga de competente. Totusi, aceste progrese, de cele mai multe ori, nu au loc repede. Cele mai multe persoane cu autism au nevoie de terapie sustinuta, intensiva, prin care progresul se realizeaza pas cu pas. Rata progresului variaza de la persoana la persoana, in functie de varsta, severitatea tulburarii, suportul familial si multi alti factori.

Care este rolul parintelui intr-un program de terapie ABA?

Parintii sunt indispensabili intr-un program de terapie ABA care se adreseaza unui copil cu autism. Studiile arata ca acei copii ai caror parinti se implica activ in programul de terapie au un progres considerabil mai rapid si mai samnificativ. In primul rand, nimeni cnu cunoaste copilul mai bine ca parintele lui. Acesta poate furniza informatii extrem de importante pentru creerea unui program de terapie cat mai corect. In al doilea rand, parintii pot sustine terapia pe tot parcursul zilei, dincolo de sesiunile de terapie, prin asigurarea de intariri pozitive in activitatile intreprinse. Nu in ultimul rand, parintii pot sa inregistreze date referitoare la progresul facut de copil, ce ajuta la reevaluarea continua a obiectivelor terapiei.

Surse: Applied Behavioral Strategies, Autism Speaks